spell IT

new

Disclaimer

Pentru publicarea articolelor in cadrul acestei reviste, ele trebuiesc furnizate in format electronic, trebuie  avizate de catre unul din membrii echipei editoriale si presupune automat din acel moment asumarea de catre autor a raspunderii privind originalitatea continutului articolului respectiv.

« Decembrie 2024 »
Decembrie
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Prima pagina Revista Numarul 1 - an scolar 2010 - 2011 Merită să trecem la Window x64 ?

Sari la continut | Sari la navigare

Merită să trecem la Window x64 ?

Introducere

Exista unii care se întreabă care sunt diferenţele între un sistem de operare pe 32 de biţi şi unul pe 64; există alţii care cunosc aceste diferenţe dar nu sunt siguri dacă merită să facă trecerea la un Windows pe 64 de biţi.

Cu câţiva ani în urma, această problema se punea aproape exclusiv la nivelul serverelor şi nicidecum la nivelul PC-urilor.

 

Putina istorie...

• 2003 – AMD lansează primul procesor pe 64 de biţi de larg consum: Athlon 64 şi a fost privit ca o impresionantă îmbunătăţire a performantelor predecesorilor şi un pilon important în evoluţia computerelor;
• La scurt timp, Microsoft a ieşit cu o versiune de XP pe 64 biţi; pentru că nu existau multe drivere şi aplicaţii care să ruleze pe 64 de biţi, acesta a fost foarte puţin folosit;
• După 2005, versiunea pe 64 de biţi a Windows Vista a devenit din ce în ce mai stabilă; datorită unor update-uri Microsoft şi a suportului în creştere din partea industriei IT, s-a ajuns astăzi (în 2010) ca mare parte (95% după unii) din produsele noi hardware şi software să fie compatibile cu platformele pe 64 biţi.

Astfel, în ultima perioadă, datorită scăderilor considerabile de preţuri la produsele hardware dar şi a apariţiei suportului pentru 64 de biţi la o multitudine de procesoare, sunt tot mai mulţi care iau în considerare şi evaluează avantajele şi dezavantajele, costurile şi câştigurile migrării de la 32 (x86) de biţi la 64 (x64) de biţi.

Pentru a înţelege diferenţele între cele două platforme, închipuiţi-vă computerul dumneavoastră. ca o înşiruire de tuburi de 32 biţi sau, de respectiv, 64 de biţi.
În mod logic, în cazul tuburilor mai subţiri, există o probabilitate mai mare să apără gâtuiri în sistem (bottlenecks) dacă ne închipuim că fiecare proces (reprezentat printr-un tub) trebuie să îl aştepte pe precedentul să se termine pentru a putea începe el.
Înainte de a va grăbi să vă gândiţi cum de nu v-aţi creat până acum o maşina care să gândească în 64 de biţi, luaţi în considerare că pentru a avea o astfel de maşină, aceasta trebuie să aibă atât componentele hardware, sistemul de operare dar şi aplicaţiile perfect compatibile cu acest mod de lucru pe 64 de biţi.
Altfel spus, este clar ca un OS pe 64 biţi este mai bun decât unul pe 32 de biţi dar dacă nu aveţi suportul pentru 64 de biţi asigurat atât la nivel de drivere cât şi la nivelul aplicaţiilor care vă interesează cel mai mult pe acel sistem, atunci se pierd avantajele unui astfel de sistem de operare. Ba mai mult, neplăcerile cauzate de patch-uirea unor drivere sau de aplicaţiile construite exclusiv pentru 32 de biţi, pot inclina balanţa către dezavantajul folosirii unui sistem de operare pe 64 de biţi acolo unde nu este cazul sau nu se întrunesc toate condiţiile.
Până în 2009, majoritatea sistemelor ce rulau Windows aveau Vista sau XP pe 32 de biţi. Au apărut apoi şi versiuni pe 64 de biţi pentru XP şi Vista. Odată cu apariţia Windows 7 şi a noilor procesoare, au început să apară tot mai multe sisteme vândute cu Windows 7 pe 64 de biţi preinstalat.

Din punctul de vedere al majorităţii utilizatorilor, principala deosebire între 32 de biţi şi 64 de biţi o reprezintă limita maximă de 4 GB pentru RAM (3.12 GB mai exact) la sistemele pe 32 de biţi. La cele pe 64 de biţi, practic nu mai există aceasta limitare, valoarea maximă fiind dată de: 264 adrese, adică 17.2 milioane GB, sau 16.3 milioane TB, sau 16 EB (exabytes).

 

Avantajele arhitecturilor x64

  • mai multă putere de procesare: în termeni simpli, 64 biţi reprezintă un număr dublu de biţi gestionaţi la fiecare “clock cycle” a procesorului;
  • mai multă memorie: posibilitatea folosirii a mai mult de 4GB de RAM (de fapt, a mai mult de 3.12 GB cât este maximul “văzut” de Windows-ul pe 32 de biţi) reprezintă un mare avantaj în cazul folosirii unor aplicaţii ce necesită multă memorie;
  • securitate sporită datorită semnăturilor digitale prezente în toate drivere-le pentru x64; de asemenea beneficiaţi de alte facilităţi extinse de securitate prin Kernel Patch Protection şi Data Execution Prevention
  • performanţe mai bune datorită valorilor mari de memorie RAM folosită, sistemele x64 au timpi de răspuns mult mai buni în cazul aplicaţiilor complexe (editare video, jocuri, criptare / decriptare) sau în cazul rulării simultane a mai multor aplicaţii complexe;
     

Dezavantajele arhitecturilor x64

  • probabil cel mai mare dezavantaj este numărul mai mic de drivere disponibile arhitecturilor x64; driver-ele pentru 32 de biţi nu sunt compatibile cu arhitecturile x64;
  • consum mai mare de memorie RAM: toate adresele de memorie sunt acum de 64 de biţi în loc de 32 rezultând astfel o mai mare “risipa” de biţi; astfel, versiunile x64 ale Vista şi & ocupa cu 250-300 MB mai mult din RAM; lucrul acesta nu deranjează pe sistemele cu mai mult de 3 GB de memorie RAM însă pe cele cu 1-2 GB duce la o accesare mai frecventă a hard-disk-ului şi, implicit, la o încetinire a sistemelor respective.
  • incompatibilitatea cu aplicaţiile pe 16 biţi
  • un layer de Windows suplimentar (WoW64 – Windows on Windows 64): nu toate aplicaţiile pe 32 biţi au versiuni şi pentru 64 de biţi; pentru ca aplicaţiile pentru 32 biţi să ruleze într-un mediu x64, acestea trebuie să treacă mai întâi printr-un layer suplimentar ce emulează platformele pe 32 de biţi; deşi acest layer este foarte fin, apare totuşi o scădere a performantelor de aprox. 2%
     

Când ar fi bună arhitectura x64 (pe 64 de biţi) ?

Dacă faceţi prelucrare de imagini 3D sau rulaţi aplicaţii de tip CAD (AutoCAD), atunci aţi putea simţi din plin beneficiile arhitecturilor pe 64 de biţi. Reţineţi că pentru a pune în valoare avantajele arhitecturii x64, ar trebui să aveţi driverele pe 64 de biţi pentru toate perifericele şi să rulaţi aplicaţii compatibile x64; în sistemele de operare Windows pe 64 de biţi se creează 2 foldere Program Files: Program Files şi Program Files (x86) – pentru aplicaţiile pe 32 de biţi. în mod obişnuit, aplicaţiile compilate pentru 32 de biţi rulează fără probleme pe sistemele x64 dar, în schimb, unele aplicaţii specializate cum ar fi utilitare hardware concepute pentru sistemele pe 32 de biţi, nu furnizează corect informaţiile despre sistemele pe 64 de biţi.
Un alt caz în care sunt foarte des întâlnite sistemele pe 64 de biţi este în cazul serverelor.
De asemenea, în cazul prelucrărilor video, când se lucrează cu fişiere foarte mari (> 4 GB), sistemele cu suficientă memorie RAM astfel încât fişierele să se poată încărca integral în RAM, arhitecturile pe 64 de biţi oferă performante net superioare faţă de cele pe 32 biţi.
 

Când trebuie să folosim arhitecturi x86 (pe 32 de biţi) ?

Exista unele cazuri în care este mai bun un sistem de operare pe 32 de biţi:

  • dacă utilizaţi doar 2 GB de RAM şi nu intenţionaţi să mai adăugaţi la aceştia
  • dacă utilizaţi periferice ca scanner-e sau imprimante pentru care nu găsiţi drivere pentru 64 de biţi;

Atenţie ! Driverele pentru x86 nu sunt compatibile cu arhitecturile x64.

  • dacă utilizaţi aplicaţii pe 16 biţi (create pentru Windows 3.11 sau DOS), acestea nu rulează pe sistemele x64.
     

Cum verifici compatibilitaea x64 ?

(este procesorul tău capabil să ruleze sisteme de operare pe 64 biţi ?)

Cea mai simplă şi rapidă metodă de a afla dacă procesorul este compatibil x64, este să descărcaţi şi să rulaţi utilitarul Securable (http://www.grc.com/securable.htm)
O altă varianta este să folosiţi utilitarul CPU-Z (http://www.cpuid.com)
Mai puteţi folosi Windows 7 upgrade advisor: http://windows.microsoft.com/en-us/windows/downloads/upgrade-advisor pentru a afla dacă sistemul poate rula Windows 7 pe 64 de biţi.
Pe Windows 7 Compatibility Center puteţi verifica dacă există drivere x64 pentru anumite dispozitive.
O scurtă listă de compatibilitate x64:

Familii procesoare

Compatibilitate x64

Aproape toate serverele vândute după 2005 (AMD / Intel)

DA

Aproape toate procesoarele medii sau de vârf (AMD / Intel) apărute după 2006

DA

Unele procesoare Sempron de vârf

DA

Toate procesoarele AMD Duron

NU

Toate procesoarele AMD Opteron

DA

Toate procesoarele AMD X2, FX şi Athlon64

DA

Toate procesoarele Intel Pentium D and Celeron D

DA

Toate procesoarele AMD Turion pentru notebook-uri

DA

Toate procesoarele Intel Core 2 (pentru notebook, desktop, sau server)

DA

Toate procesoarele Intel Core Duo pentru notebook

NU

Toate procesoarele Intel Pentium M pentru notebook

NU


Dacă nu aveţi un computer nou pe care rulează deja sistemul de operare x64, înainte de a face marea schimbare sau pur şi simplu dacă doriţi să testaţi această arhitectura, va propun una din următoarele metode de testare:
a) Cazul ideal este să aveţi 2 computer identice din punct de vedere hardware, pe unul să ruleze Windows pe 32 biţi iar pe celalalt, aceeaşi versiune de Windows, dar pe 64 biţi. Veţi putea astfel face cele mai bune comparaţii.
b) Puteţi avea pe acelaşi computer 2 sisteme de operare complet diferite, dar în orice moment nu poate fi disponibil fizic decât unul singur (cazul a 2 hard disk-uri, interschimbabile prin intermediul unui “mobil rack”)
c) Ambele sisteme de operare se afla instalate pe acelaşi hard disk, iar alegerea unuia sau altuia dintre ele se face prin intermediul unui manager de boot.
d) Puteţi instala o maşină virtuală (folosind una din multiplele soluţii de virtualizare: Vmware, Virtual PC, etc.) pe un computer gazda (host) şi să rulaţi sistemul de operare x64 drept un sistem de operare oaspete (guest).

Întrebări frecvente:

Se poate face upgrade de la 32 biţi la 64 biţi fără a reinstala sistemul de operare? Răspunsul este: NU, indiferent de OS
Ce fel de Windows 7 sa-mi cumpăr ? (pe 32 sau pe 64 biţi) Nu trebuie să va puneţi aceasta problema deoarece dacă cumpăraţi un PC de firmă având Windows 7 preinstalat şi dacă există suportul pentru x64, atunci veţi avea preinstalata versiunea pe 64 de biţi.
Daca achiziţionaţi o versiune retail de Windows 7 (cu exceptia Home basic) atunci veţi avea disponibilă atât varianta pe 32 cât şi cea pe 64 de biţi.

Teste comparative între Windows 7 pe 32 şi Windows 7 pe 64 biţi
Rezultatele unor teste comparative publicate pe http://blog.tune-up.com, vă sunt prezentate mai jos; testele au fot făcute pe un PC având un procesor Core 2 Duo 3.0 GHz, 4 GB RAM, şi o placă video GeForce 8800 GT. S-au folosit versiunile pe 32 şi 64 de biţi ale Windows 7.
 

1

Comprimarea unui fişier de 1 GB cu WinRAR

32 biţi

64 biţi

 

2 GB RAM

1 min. 34 sec.

1 min. 10 sec.

 

4 GB RAM

1 min. 24 sec.

1 min. 08 sec.

2

3D Mark Vantage

 

 

 

2 GB RAM

4316

4017

 

4 GB RAM

4325

4581

3

PC Mark Vantage

 

 

 

2 GB RAM

4513

4348

 

4 GB RAM

5260

5612

4

Cinebench

 

 

 

2 GB RAM (single CPU)

2809

3031

 

2 GB RAM (multiple CPU)

3187

3494

 

4 GB RAM (single CPU)

3301

3612

 

4 GB RAM (multiple CPU)

3886

4097

5

Crysis 1680x1050, Medium

 

 

 

2 GB RAM

21 fps

19 fps

 

4 GB RAM

22 fps

22 fps

Concluzii

Se pare că 4 GB de RAM va deveni în curând standard pentru orice nou PC; aplicaţiile sunt tot mai mari consumatoare de RAM; exista multe jocuri x64 apărute sau în curs de apariţie; există tot mai puţine dispozitive hardware incompatibile cu platformele x64 raportate din 2008 încoace.
Dacă odată cu apariţia versiunilor x64 pentru XP şi apoi pentru Vista nu era foarte clar dacă trendul va fi către arhitecturile x64, odată cu apariţia Windows 7 şi distribuirea versiunii x64 a acestui pe sistemele ce o suporta, a devenit clară preocuparea Microsoft de promovare a acestei arhitecturi.
Deci, industria IT merge înainte! şi va merge pe 64 biţi o perioadă, până ce va face saltul la 128 sau …. cine ştie, poate direct la 256 sau 512 biţi.
 

Actiuni document